איסטיס

אקנה בגיל ההתבגרות

כל מה שרצית לדעת על חצ'קונים, טיפולים ו-10 טיפים חשובים!

אקנה, אותם פצעונים מעצבנים המכונים "פצעי בגרות" הם אחת התופעות הנפוצות ביותר אשר למרות שמם, אינם מופיעים בהכרח רק בגיל ההתבגרות. זה נכון שכ-70% מבני הנוער סובלים מרמות שונות של אקנה בגילאי 12 עד 24 , אבל תופתעו לדעת שכשליש מהאנשים יכולים לסבול מאקנה גם בגילאי 30 ואפילו 40.

אז מה זה בדיוק אקנה? אקנה היא בעצם מחלת עור הנובעת מהפרעה בזקיק השערה ובבלוטות החלב הקשורות אליו. פצעי האקנה נוצרים בגלל חיידקים הנמצאים בבלוטות החלב (שהם בעצם סוג של שומן שהעור מפריש) שהפתח שלהן נסתם בגלל עודף השומן ותאי עור מתים. החצ'קונים מופיעים בדרך כלל בפנים, בצוואר, בחזה, בגב ובכתפיים.

יש מספר גורמים להתפתחות האקנה: שינויים הורמונליים הנוצרים בגוף באופן טבעי, יצור מוגבר של חלב בבלוטות החלב, חיידקים הנמצאים באופן קבוע בעורנו ולעתים אף סיבות הקשורות בתזונה שלנו.

אז איך בעצם נוצר האקנה? כאשר כמות גדולה של תאי עור מתים מצטברים בפתח זקיק השערה, הם סותמים את הפתח הצר של הזקיק ויוצרים סוג של מבנה הנקרא בשפה הרפואית קומדון. במקביל לכך מתבצעת יצירה מוגברת של חלב שממלא את הקומודון הזה. התנאים הללו משמשים מצע אידיאלי לעלייה בכמות החיידקים אשר נמצאים באופן טבעי בתוך זקיק השערה. כאשר הקומודונים מתמלא בחלב ובחיידקים נוצרות דלקות בעור – ואלו הם פצעי האקנה.

 פצעי אקנה מופיעים בכמה צורות:

  1. קומודונים הנוצרים עקב נקבוביות סתומות כמו שתיארנו קודם. ישנם קומודונים פתוחים, אלו המכונים "שחורים" בגלל הצבע הכהה של פתח הנקבובית וישנם קומודונים סגורים, המכונים "לבנים", שמופיעים כגבעה לבנה קטנה בראש הפצע.
  2. נפיחות מוגלתית. נפיחות בולטת וכואבת בצבע אדום עם מוגלה לבנה בראשה. סביב המוגלה הלבנה יש בדרך כלל גם סימנים נוספים לדלקת.
  3. נפיחות תת עוריות. נפיחויות גדולות אלו נוצרות בגלל הפרשות שהצטברו באזור העמוק של זקיק השיער.
  4. ציסטות. גושים מלאי מוגלה הנמצאים גם הם מתחת לפני העור. הציסטות לרוב כואבות וטיפול לא נכון עלול להותיר צלקות על פני העור.
  5. חטטים. גבשושיות אדומות וכואבות הבולטות מהעור. החטטים הן תוצאה של זיהום או דלקת של זקיקי השיער.

אז מהי הדרך הנכונה לטפל בפצעי האקנה?

כלל ברזל ראשון וחשוב לכל הטיפולים הוא להקפיד מאוד על היגיינה אישית ולשטוף את המקום במים וסבון מיוחד לאקנה, מספר רב של פעמים ביום.
כמו כן חשוב להבין שמומלץ ביותר לטפל בפצעי האקנה מיד עם הופעתם ולא לדחות את הטיפול עד שהמצב יחמיר יותר. הסיבה היא שככל שנקדים לטפל, נוכל למנוע הופעת פצעים נוספים, למנוע החמרת מצב הפצעים הקיימים ולמנוע כתמי פיגמנטציה וצלקות שעלולות להישאר זמן רב לאחר ההחלמה.

את הטיפול באקנה ניתן לחלק לכמה מאפיינים טיפוליים כתלות בחומרת הפצעים.

הטיפולים באקנה ברמה קלה עד בינונית כוללים לרוב מריחת תכשירים מקומיים הניתנים במרשם רופא אך חלקם נמכרים גם ללא מרשם. רצוי כמובן להיוועץ ברופא עור על מנת להתאים לכל אחד ואחת את התכשיר המדויק והיעיל ביותר בהתאם לסוג העור ולמצב האקנה.

התכשירים הנפוצים לטיפולים אלו מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות וניתן לשלב ביניהן בהתאם להמלצת הרופא. שלושת הקבוצות הן רטינואידים המבוססים על ויטמין A, בנזואיל פראוקסיד (BPO) המכיל חומר מחמצן אנטי דלקתי ואנטי בקטריאלי, וכמובן אנטיביוטיקה התוקפת ישירות את החיידק הגורם לאקנה.

הקו השני, המיועד לטיפול באקנה בחומרה בינונית עד קשה, הוא נטילת כמוסות בבליעה אותן ניתן לרכוש במרשם רופא בלבד. חומרים אלו, הנספגים במחזור הדם, הם בעלי יעילות גבוהה אך עלולים לגרום לתופעות לוואי ולכן הם מחייבים מעקב בבדיקות דם תקופתיות הן לפני הטיפול והן במהלכו. סוגי הטיפול בקו השני יכול לכלול רטינואידים, אנטיביוטיקה והורמונים.

בנוסף לטיפולים התרופתיים ניתן לטפל באקנה גם במכשור ייעודי העושה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. טיפולים אלו מתבצעים במרפאות ובמכוני קוסמטיקה רפואית:

בין הטכנולוגיות שנמצאו יעילות בטיפול באקנה ניתן למנות את הטיפול באור כחול, אור אדום, טיפול פוטודינאמי (PDT), טיפול בהבזקי אור (IPL)וכן סוגי לייזר שונים.

ועכשיו, כמו שהבטחנו, קבלו 10 טיפים חשובים – מה לעשות ומה לא לעשות:

  1. לעולם אל תפוצצו חצ'קונים! זה יכול לגרום לזיהום ולצלקות
  2. אל תגעו ואל תחטטו באזור הפצעונים. גם זה תורם לזיהום
  3. הקפידו לשטוף את סביבת הפצעים עם סבון ייעודי לטיפול באקנה
  4. התחילו את הטיפול כבר עם הופעת הפצעון הראשון
  5. נקזו פצעונים באופן מקצועי וסטרילי אצל קוסמטיקאית מוסמכת
  6. הפחיתו פחמימות והמנעו ככל הניתן ממוצרי חלב עתירי לקטוז
  7. המנעו מאיפור כבד והסירו אותו לפני השינה
  8. אל תלבשו בגדים צמודים לעור באזור הפצעים
  9. הקפידו על היגיינה והתקלחו לאחר כל פעילות הגורמת להזעה
  10. אל תוותרו על ביקור אצל רופא עור ופעלו לפי המלצתו

ולסיום זכרו:
טיפול נכון והקפדה על היגיינה היא הדרך הקלה, היעילה והבטוחה לעבור את תקופת האקנה ולהימנע מצלקות או נזקים לעור.
בהצלחה!

דילוג לתוכן